• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Terrine met laurier

Terrine met laurier
Voor:
6 perso(o)n(en)
Type:
voorgerechten hoofdgerechten picknick 
Duur :
120 min  - Gemiddeld
Ingrediënten:

2 sneetjes wit brood
10 cl melk
1 prei
1 ui
1 takje selder
1 sjalotje
1 wortel
1 teentje look
200 g rauwe ham (liefst parmaham)
500 g varkensrug
15 cl rode wijn
4 eetlepels ciderazijn
2 eierdooiers
20 laurierblaadjes
1 eetlepels olijfolie
paprikapoeder
muskaatnoot
zout
versgemalen peper

Bereiding van terrine met laurier

Snij het brood in stukken, doe ze in een kom, giet de melk erbij, roer en laat weken.
Verwarm de oven voor op 180°C (gasstand 6).
Maak de prei schoon, snij het te harde groene deel weg en snij de rest in dunne ringen. Was ze grondig en ververs het water verschillende keren. Laat uitlekken en dep goed droog.

Pel de ui, het sjalotje en het teentje look. Schraap de wortel en maak de selder schoon.
Hak alle groenten grof en snij ze daarna fijn. Doe ze samen met de prei in een kom.
Snij de varkensrug en de ham in dobbelsteentjes, hak ze ook fijn en doe ze ook in de terrine. Roer alles en breng op smaak met zout, peper, een mespuntje paprikapoeder en geraspte muskaatnoot.
Giet de rode wijn en de azijn erbij en roer opnieuw.

Doe er tot slot de eierdooiers bij en blijf roeren tot u een mooie homogene massa krijgt. Proef en breng eventueel verder op smaak met de kruiden.
Vet met een kwastje een rechthoekige terrine in met olie.

Bedekt de bodem met laurierblaadjes. Giet er dan de bereiding op, druk aan en maak de bovenkant mooi effen met een spatel. Klop ook een paar keer met de terrine op het aanrecht en schud ermee van links naar rechts.
Dek af met de rest van de laurierblaadjes.

Doe de terrine dicht. Zet ze in een ovenschotel met een hoge boord, laat er water in lopen tot op een derde van de rand en zet 2 uur in de oven.

Laat de terrine daarna afkoelen en zet ze dan enkele uren in de koelkast. Dien ze pas op als ze door en door koud is.
Dien de terrine op in de terrineschotel of snij ze in schijven.

Bijgewerkt door Paule Neyrat, diëtist op 04/03/2013
Origineel artikel geschreven door op 21/09/2009

Dit recept maakt deel uit van het dossier Als voorgerecht... een terrine !

Vindt u dit recept interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie